V rámci připomenutí 40. výročí objevení relikviáře sv. Maura, jednoho z nejcennějších pokladů evropského kulturního dědictví se podařilo po mnohaletém úsilí prolomit hradbu mlčení starobylého vinařství Château d'Yquem a navázat stěžejní spolupráci vedoucí k záchraně nejdražších a zároveň nejohroženějších vín z konce 19. století, součásti zdejšího tzv. tekutého pokladu.
Společně s relikviářem bylo v roce 1985 pod podlahou hradní kaple, po bezmála ročním pátrání, nalezeno 133 lahví archivního vína a koňaku, pocházejících z konce 19. století. Odborný průzkum z roku 2016 ukázal, že vína jsou stále v dobré kondici a doporučil u nejstarších vín jejich záchranu v podobě rekorkace a drobného dolití stejného soudobého vína ze stejného vinařství, stejné odrůdy a viniční tratě.
Ve snaze o záchranu nejohroženějších vín měla správa SHZ Bečov štěstí i smůlu zároveň. Štěstí spočívalo v tom, že francouzské vinařství, ze kterého nejcennější vína Château d'Yquem pocházejí, stále existuje, a nadále produkuje mezinárodně uznávané exkluzivní víno. Naopak smůla tkvěla v tom, že právě toto vinařství se před deseti lety stalo obětí úspěšného pokusu o podvrh vín a rozhodlo se, z důvodu vlastního přežití, přerušit službu rekorkace a vystavování certifikátu u starých vín ze své produkce.
V uplynulé dekádě byly činěny nesčetné pokusy o kontakty a přesvědčování vinařství o výjimku pro naše vína, která byla i přes písemnou přímluvu původních vlastníků, vévodského rodu Beaufort-Spontin, opomíjena. Postupně byla vyzkoušena intervence Českého kulturního centra v Paříži, českých zastupitelských úřadů, europoslanců, honorárního konzula v Bordaux apod. Když už to vypadalo opravdu neprolomitelně a pro záchranu těchto vín skutečně beznadějně, nečekaně se do této věci vložil Grandhotel Pupp. „Přesně před rokem jsem tento příběh vyprávěl našemu dlouholetému podporovateli a partnerovi, generálnímu řediteli Grandhotelu Pupp, Jindřichu Krauszovi, který během tří dnů zprostředkoval důležitý osobní kontakt, a pak se ledy hnuly“ vzpomíná Tomáš Wizovský, kastelán SHZ Bečov. Dalším důležitým aktérem se pak stal Ján Kotúč, generální manager společnosti Moët Hennessy, jenž poskytl svoji osobní záruku a také se osobně zúčastní celého aktu převozu a záchrany stoletých vín.
Roční intenzivní přípravy spočívající ve vyjednání a zpracování dvojjazyčných smluv, protokolů a garancí vyvrcholí v nejbližších dnech. Dokonale zabezpečeným a utajovaným převozem lahví ve speciálně na míru vyhotovených boxech z českého Bečova nad Teplou do malé francouzské obce Sauternes, asi 30 km jihovýchodně od města Bordeaux, kde sídlí vinařství Château d'Yquem. „Zde v laboratoři proběhne odborný zásah v podobě tří stupňového analytického protokolu, který zahrnuje nedestruktivní ověření s určením datace vína a pravděpodobně i přebalení vína včetně výměny korků“ říká Kateřina Nývltová ze správy sbírek SHZ Bečov.
Kolekce archivních vín byla vytvořena rodinou Beaufort-Spontin, která vlastnila areál dnešního Státního hradu a zámku Bečov nad Teplou v letech 1813–1945. Sbírka byla tvořena pravděpodobně v době před I. světovou válkou, ovšem nikoli s ambicí vytvoření investice k budoucímu prodeji, ale jako vína určená po jisté době ke stolování. Hodnotu sbírky pro její majitele z rodu Beaufort-Spontin dokazuje, že na konci II. světové války kolekci 133 vín ukryli spolu s významnou románskou památkou, relikviářem sv. Maura. Šlechtická rodina předměty ukrývala pravděpodobně s představou, že se pro ně budou moci po několika letech vrátit. Vzhledem k politické situaci v Československu v druhé polovině 20. století však tato sbírka spatřila světlo světa společně s relikviářem sv. Maura až v osmdesátých letech minulého století. Od té doby byly láhve uloženy v areálu Státního hradu a zámku Bečov a byla prováděna početní kontrola jejich stavu. Po vybudování depozitáře v roce 2009 byly přesunuty do více vyhovujících prostor ve sklepním depozitáři. V roce 2011 došlo k nálezu dalších tří lahví, které byly objeveny při archeologickém průzkumu na parkánech hradu Bečov, kde byly pravděpodobně ukryty některým ze sloužících rodiny Beaufort-Spontin, rovněž v období II. světové války. Již v roce 2011 proběhly první kontakty s Vysokou školou chemicko-technologickou, která by případně mohla provést odborné expertízy vín, nicméně jednalo by se o výzkum destruktivní, proto byl proces pozastaven. V roce 2014 byl ve spolupráci s televizí Prima podniknut první orientační průzkum vín pod vedením renomovaného sommeliéra pana Jakuba Přibyla a soudního znalce Ivo Dvořáka, který jednotlivá vína a celou sbírku orientačně ocenil. Dne 22. května 2016 proběhlo odborné posouzení soudobého stavu a kvality vín. Pomocí speciální technologie Coravin bylo z lahví, bez nutnosti jejich odkorkování, čímž by došlo ke znehodnocení obsahu následnou oxidací, odebráno malé množství vína, které poté přechutnala odborná komise složená z Jakuba Přibyla, držitele titulu Court of Master Sommeliers: Advanced Sommelier, Andrease Wickhoffa, držitele titulu Master of Wine a Grega Lambrechta, vynálezce technologie Coravin. Během posouzení porota ochutnala celkem třináct vzorků. Kromě jednoho vzorku, který byl označen jako "mrtvý", byla všechna vína "živá" tzn. pitelná, přičemž za absolutní špičku bylo označeno víno Château d'Yquem z roku 1896. Průzkum ukázal, že je většina vín v naprosto skvělé kondici. Odborné přechutnání a ohodnocení vín zorganizoval Národní památkový ústav ve spolupráci se společností VinoVinoVino. Na základě soudně znaleckého posudku by vyčíslení hodnoty celé sbírky mohlo dosáhnout 30 milionů Kč. Zajímavý byl i proces určení statutu této památky od prvních debat, zda je kolekce vín a koňaků díky uložení pod podlahou hradní kaple automaticky kulturní památkou jako součástí stavby, přes argumentaci Národního památkového ústavu proti rozhodnutí Ministerstva kultury, až k potvrzení rozhodnutí, že se jedná o kmenový mobiliář, který však není kulturní památkou. Nejlépe by se bečovské živé víno dalo svou specifičností připodobnit fenoménu kladrubského koně.
Reportáž Reuters: degustace vín 22. 5. 2016
V roce 2021 se podařilo uzavřít přelomové Memorandum o spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Prvním společným projektem je koncepce nově vznikající expozice tzv. Tekutého pokladu, která vznikla ve spolupráci SHZ Bečov, SIMID (Sdružení pro interpretaci místního dědictví ČR) a Sutnarkou – Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Cílem této interaktivní expozice, která vznikne ve sklepích opravovaného Pluhovského paláce, je exkluzivně přiblížit budoucím návštěvníkům celosvětově unikátní sbírku vín a koňaků z konce 19. století v kontextu tehdejší etikety a kultury stolování. Projekt má již stavební povolení a v roce 2024 byla realizována první etapa. Správa SHZ Bečov tak věří v její brzké pokračování.