Na pardubických hradech a zámcích začínají turisticky nejsilnější měsíce – na co se mohou příznivci památek těšit a kde bude naopak dočasně omezen provoz?

Červenec a srpen jsou neodmyslitelně spjaty s dovolenými, výlety a odpočinkem. Vítaným cílem turistů jsou také hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu, na Pardubicku hrady Litice a Kunětická hora a zámky Slatiňany a Litomyšl.

„Vstupujeme do hlavní návštěvnické sezony a ta s sebou přináší i rozšířenou nabídku kulturních akcí, koncertů a divadelních představení, oblíbené jsou také kostýmované prohlídky a zkrácené prohlídky pro rodiny s dětmi. Pomyslným vyvrcholením prázdnin je Hradozámecká noc, která letos vychází na 27. srpna a na Pardubicku se do ní zapojuje zámek Litomyšl, hrad Litice a také zámek Slatiňany. Právě zde jsme zaznamenali největší škody při bouřkách 20. června, kdy musíme zajistit ošetření několika desítek stromů, vysázet nové a napravit další škody, které přírodní živly způsobily. Děkuji všem, kteří nám nabízeli jakoukoliv formu pomoci, ale nejvíce nám pomůže – a to nyní použiji slova pana kastelána Jaroslava Bušty – když přijdete na prohlídku, zaplatíte vstupné. Díky výnosům budeme moci saturovat opravy, které nyní nepatří do těch akutních“, zve k návštěvě nejenom slatiňanského zámku Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož vedení pardubické památky spadají. 

Slatiňanský zámek funguje bez omezení, kromě prohlídkových okruhů Letní sídlo Auerspergů, Celým zámkem a možné samostatné prohlídky zámecké zahrady jsou na léto naplánovány také noční prohlídky a prohlídky Pokrok nezastavíš, které jsou zaměřeny i na technické zázemí zámku -  obsahují také prohlídku půd a dalších běžně nepřístupných míst. Zámecký park i zahrada jsou přístupné, stále v nich ale probíhají práce k odstranění škod po červnové bouřce. Rodiče s dětmi si zde mohou zahrát hru Pozdravy z cest - v zahradě je rozmístěno 18 pohlednic z 18 evropských zemí, které v letech 1899 až 1902 dostala od příbuzných a přátel princezna Charlotta z Auerspergu – děti a jejich rodiče poznají členy zámecké rodiny, vyzkouší si zeměpisné znalosti a vyluští tajenku.

Zámek Litomyšl, památka UNESCO, se stane 1. července místem zasedání Evropské komise, z tohoto důvodu bude provoz zámku omezen takto: 29.6. až 1.7. pro veřejnost zavřeno, o víkendu 2. a 3.7. bude zpřístupněna pouze trasa Zámek za Thurn-Taxisů, bonusem ale bude také návštěva zámeckého divadla v rámci tohoto okruhu. 4. července bude zavřeno, do plného provozu se zámek vrací od 5. července.  Na červenec a srpen jsou na Litomyšli naplánována divadelní představení, Barokní slavnost v zámeckém divadle (30.7.), v srpnu také Vzpomínkové jízdy na Elišku a Čeňka Junkovy, výstava květin na druhém prohlídkovém okruhu a již zmiňovaná Hradozámecká noc, která se na této památce ponese v duchu komediálních prohlídek s ukázkami tanců. V červenci a srpnu je také nabízen zkrácený okruh zámkem Letní pozastavení.

Z hlediska stavební obnovy stále probíhá veřejná zakázka na dodavatele prací u projektu IROP (obnova vnitřních prostor zámku, střechy a realizace expozice Zámecké divadlo) a projektu z programu MK ČR Péče o národní kulturní dědictví (restaurování sgrafitové výzdoby fasád celého zámku, obnova panského domu aj.).

Na hradě Kunětická hora je návštěvníkům nabízen prohlídkový okruh Dušan Jurkovič, básník dřeva. Návštěvníci jsou zváni do cenných historických interiérů, nové expozice a také na unikátní vyhlídku, součástí prohlídky je i návštěva sklepení, kde jsou dochovány nejstarší části hradu. K dispozici jsou i nové prostory pokladny a občerstvení, milovníky zmrzliny jistě potěší možnost nákupu této pochoutky přímo v areálu hradu. Na Kunětické hoře nadále probíhá projekt IROP ITI Kunětická hora - Divadlo na hradě i v podhradí (https://www.hrad-kunetickahora.cz/cs/o-hradu/Provedeni-restauratorskych-praci-a-pamatkove-obnovy-objektu-hradniho-palace), jenž je primárně zaměřen na obnovu hradního paláce a kaple - tyto prostory jsou veřejnosti v letošním roce uzavřeny. Vyhledávaným zážitkem jsou představení Východočeského divadla Pardubice přímo pod hradem (Noc na Karlštejně, Tři veteráni), v červenci je zde také jedno z koncertních zastavení festivalu Hrady CZ.

Správa hradu Litice nabízí možnost pronájmu Velkého sálu ve 2. patře objektu pro svatby či další slavnostní události. Prohlídkový okruh může návštěvník absolvovat sám nebo s průvodcem. Na objednání je zde možnost edukační prohlídky „Jak se staví hrad“ pro rodiny s dětmi či táborové skupiny. Na letní měsíce se chystá otevření areálu dolního hradu, jehož zpřístupnění umožnilo dokončení statického zajištění severního paláce a východního křídla. V rámci Hradozámecké noci jsou zde naplánovány noční prohlídky hradu s baterkou.

Plánované akce na pardubických objektech

Nabídka pro rodiny s dětmi

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
Zámecký park 1/, Slatiňany